5S tehostaa tavaroiden käsittelyä

Satsaamme turvallisuuteen ja uusiin logistiikkaratkaisuihin.

28. toukokuuta 2018

Vähälässä on käynnistetty mittava toimintatapamuutos, 5S. Se on Toyotan kehittämä menetelmäkokonaisuus, jonka avulla luodaan ja ylläpidetään organisoitua ja siistiä työympäristöä. Myös me Vähälässä haluamme kehittää toimintaamme niin, että terminaaleistamme tulee miellyttävämpiä, tehokkaampia ja turvallisempia. Vähälän terminaalit järjestetään uudestaan niin, että niissä on helpompi toimia ja kaikilla tavaroilla on nimetty paikka.

Asiakkaillemme muutos näkyy tehostuneena tavaroiden käsittelynä. Terminaalin toimintaa on selkeytetty kaikilta osin, mikä nopeuttaa ja tehostaa tuotantoprosessiamme sekä vähentää vaurioita. Lisäksi voimme tarjota asiakkaille uudenlaisia, räätälöityjä logistiikkaratkaisuja, kuten yhdistelyä, keräilyä ja pakkaamista.

Toimintatapamuutoksen läpivieminen aloitettiin keväällä Jyväskylän logistiikkakeskuksesta. Ensin arvioimme nykytilanteen ja nimesimme vastuuhenkilöt, sitten siivosimme terminaalista turhat tavarat pois. Jokainen tarvike ja työkalu sai nimetyn paikkansa, ja ne merkittiin lapuilla ja numeroilla. Kaikki terminaalissa työskentelevät tietävät, missä tavaroita säilytetään ja minne ne palautetaan.

Saimme 5S:n käynnistämiseen asiantuntijaksi laatukoordinaattori Sebastian Arvolan DB Schenkeristä, missä 5S on ollut käytössä jo vuosia. Hänen mukaansa onnistumiseen tarvitaan työntekijöiden ja johdon sitoutumista sekä säännöllistä auditointia. Kun kaikki sitoutuvat 5S:ään ja sen toteutumista tarkastellaan kuukausittain, siitä saadaan pysyvä toimintatapa.

Arvola arvostaa sitä, että DB Schenkerin partnerina toimiva Vähälä lähtee mukaan 5S:ään. – Sen myötä saamme koko ketjun pohjoiseen asti 5S-toimintatapaan. Tämä on rohkea veto ja vaatii työtä, porukkaa ja investointeja. Nostan hattua, että Vähälässä halutaan sitoutua tähän, hän totesi käynnistystilaisuudessa.

5S on saatu hienosti käyntiin Jyväskylässä! Vähäläläiset ovat lähteneet toteuttamaan uutta toimintatapaa innokkaasti, ja asiakkailta saatu palaute on ollut rohkaisevaa. Syksyllä käynnistämme 5S:n Oulussa ja sen jälkeen muilla Vähälän paikkakunnilla.

 

Toni Kokkonen, tuotantojohtaja, logistiikkaratkaisut